web-servers

Τι είναι ο web server;

Web Servers ονομάζονται το υλικό και το λογισμικό, τα οποία παρέχουν διάφορες υπηρεσίες «εξυπηρετώντας» αιτήσεις από άλλους υπολογιστές, γνωστούς ως πελάτες (clients). Βέβαια υπάρχει περίπτωση ο ίδιος ο υπολογιστής να εκτελεί τέτοια προγράμματα εξυπηρετητών 24ώρες την ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση όλος ο υπολογιστής θεωρείται εξυπηρετητής αφού αυτή είναι η βασική του λειτουργία.

Web Servers: τα συστατικά τους

Servers είναι συνήθως υπολογιστές που όμως διαφέρουν ως προς την σύνθεση τους από τους κοινούς υπολογιστές διότι διαθέτουν δυνατότητες πιο αναβαθμισμένες. Ο τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ενός πελάτη και του εξυπηρετητή γίνεται από ένα τοπικό δίκτυο ή ακόμα και από το Διαδίκτυο.

Συνήθως το web hosting γίνεται σε έναν εξειδικευμένο server για να φιλοξενήσει ιστοσελίδες.

Οι servers διαθέτουν επεξεργαστές που υποστηρίζουν και χρησιμοποιούν για την επεξεργασία των δεδομένων, γρήγορους και μεγάλης χωρητικότητας σκληρούς δίσκους αλλά και ταχύτητες μνήμης. Επιπλέον υπάρχει ένα σύστημα διπλής τροφοδοσίας και συσκευή παροχής αδιάλειπτης ενέργειας για μεγαλύτερη αξιοπιστία και σιγουριά στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Οι servers χρησιμοποιούνται ως μέσο για την επαφή των ανθρώπων και με το δίκτυο αλλά και μεταξύ τους προκειμένου να υπάρχει επικοινωνία αλλά και να μπορούν να προσπελάσουν τα δεδομένα οποιασδήποτε μορφής σε όλο το Internet. Όλα τα προγράμματα εφαρμογών στηρίζονται στο μοντέλο πελάτη/εξυπηρετητή ( client/server).

Η βασική δομή μίας εφαρμογής πελάτη-εξυπηρετητή λειτουργεί ως εξής: Όταν κάποιος χρήστης χρειάζεται πληροφορίες ή πρόσβαση σε κάποιον πόρο του Internet εκτελεί το πρόγραμμα «πελάτης» της αντίστοιχης εφαρμογής και καθορίζει τις λεπτομέρειες αυτού που ζητάει. Το πρόγραμμα «πελάτης» πραγματοποιεί την σύνδεση μέσω δικτύου με ένα πρόγραμμα «εξυπηρετητής» που ελέγχει τις πληροφορίες που ζητήθηκαν. Ο διάλογος μεταξύ πελάτη-εξυπηρετητή γίνεται με την χρήση πρωτοκόλλου της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Το πρόγραμμα «πελάτης» μορφοποιεί το αίτημα του χρήστη στο πρωτόκολλο της εφαρμογής που είναι κοινό με τον server και διαβιβάζει το αίτημα στο TCP/IP που θα φροντίσει την μετάδοση του στον εξυπηρετητή μέσω δικτύου.

Ο εξυπηρετητής αφού πάρει το αίτημα βρίσκει τον πόρο και μορφοποιεί το αποτέλεσμα στο πρωτόκολλο της συγκεκριμένης εφαρμογής, το οποίο στέλνει στο TCP/IP για να αρχίσει η αποστολή μέσω δικτύου πίσω στον πελάτη. Όταν ο πελάτης πάρει την πληροφορία την κάνει διαθέσιμη στον χρήστη ο οποίος μπορεί να την δει ή να την κατευθύνει κάπου αλλού. Τα προγράμματα «πελάτης» εκτελούνται μόνο όταν τα τρέξει ο χρήστης ενώ τα προγράμματα «εξυπηρετητής» εκτελούνται αδιάκοπα ακόμη και όταν δεν υπάρχουν αιτήματα πελατών.

Web Servers: η σχέση τους με τους υπολογιστές

Οι υπολογιστές που μπορούν να εκτελέσουν την λειτουργία των servers είναι απαραίτητο να μπορούν να δουλεύουν όλη την μέρα και συνεχώς χωρίς διακοπή. Οι εταιρίες κατασκευής υπολογιστών και τμημάτων υπολογιστών προκειμένου να υποστηρίξουν τεχνικά αυτή την λειτουργία του υπολογιστή προσφέρουν ξεχωριστές κατασκευές για servers. Το υλικό ενός τέτοιου υπολογιστή περιλαμβάνει μητρικές πλακέτες που έχουν μεγάλη αντοχή στις θερμοκρασίες, ενσωματωμένα συστήματα RAID, ενσωματωμένη κάρτα οθόνης με μικρή μνήμη και ταχύτητα, λιγότερες θύρες επέκτασης, περισσότερα ενδεικτικά στοιχεία λειτουργίας, δυνατότητα χρήσης μνήμης ECC και πιο άνετη κατανομή των στοιχείων της μνήμης και του επεξεργαστή ώστε να είναι δυνατή η ψύξη και των δύο από ξεχωριστά δυνατά ανεμιστηράκια. Ε

πιπλέον υπάρχουν κουτιά με μεγάλο βάρος, ειδικό κλείδωμα, θέσεις για περισσότερα ανεμιστηράκια, ειδικά διαμορφωμένοι εσωτερικοί χώροι ώστε να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και ειδικά κουτιά που είναι δυνατό να ενσωματωθούν σε rack. Τέλος ένα ακόμη χαρακτηριστικό των servers είναι οι δίσκοι που πρέπει να διαθέτουν κατάλληλες προδιαγραφές για ολοένα μεγαλύτερο και συνεχόμενο χρόνο χρήσης και ταυτόχρονα να μπορούν να αποσυνδέονται από τους servers την ώρα που είναι σε λειτουργία.

Δείτε περισσότερα για το ίντερνετ:

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Fill out this field
Fill out this field
Δώστε μια έγκυρη ηλ. διεύθυνση.

Μενού